IMPEL Logo

Управниот комитет на експертскиот тим на ИМПЕЛ за индустрија и воздух се состана во Брисел и имаше состанок со Европската комисија

10 Apr, 2023

На 3-ти и 4-ти април, сите лидери на работните групи на Експертскиот тим Industry and Air се состанаа во Брисел. Тие разговараа за напредокот на нивните групи и имаа идеи за следниот проектен циклус во 2025-2027 година. Во следните месеци пред летото, повеќето работни групи ќе имаат свои состаноци на F2F и многу од нив ќе организираат и посета на лице место или заедничка инспекција. Многумина од нив ќе организираат и краток вебинар веднаш по нивниот состанок на кој ќе можат да се приклучат сите членови на ИМПЕЛ, затоа внимавајте на вестите на ИМПЕЛ. Доколку сте заинтересирани за тема, ве молиме контактирајте го лидерот на работната група . Водачите на работните групи зборуваа и за хибридниот состанок на експертскиот тим на 17-ти и 18-ти октомври 2023 година во Штутгарт, каде што ќе се соберат сите работни групи.

Конечно, имаше избор за нов лидер на експертскиот тим бидејќи Јако Весивало наскоро ќе замине во пензија. За нов лидер на експертскиот тим е избран Маринус Џордан од Холандија, а за заменик Џејми Мекгичи од Шкотска.

На 4 април, управниот комитет се состана со неколку членови на Генералниот директорат за животна средина на Европската комисија. Тие се состануваат на секои 6 месеци, но ова беше првиот состанок на F2F досега! Тоа беше интересна размена на информации во позитивна атмосфера со неколку последователни заеднички можности. Ќе има многу нови предизвици од наскоро ажурираната Директива за индустриски емисии и Директива за воздух.

Subscribe to our newsletter