IMPEL Logo

Состанок на експертскиот тим за индустрија и воздух, Штутгарт, 18-19 октомври 2023 година

20 Oct, 2023

Состанокот на експертски тим за индустрија и воздух 2023 година се одржа на 18 и 19 октомври, во Штутгарт и онлајн. Тоа беше организирано заедно од страна на Меѓународниот оддел за Министерство за Умвелт, Клима унд Energiewirtschaft Baden-Württemberg во Германија под капата на Мрежата на Европската унија за спроведување и спроведување на законот за животна средина (IMPEL). Голема благодарност можевме да ја искористиме нивната зграда и до помошниците од Министерството и нашиот германски колега Оливер Волф. Не можеше да направи таков успех без нивна помош и без колегите од секретаријатот на ИМПЕЛ!

Фокусот на овој настан беше да обезбеди ажурирање за проектите на ИМПЕЛ кои се извршуваат во 2022-2024 година во рамките на експертскиот тим за индустрија и воздух, особено проектот за имплементација за поддршка на IED и изгледи за следниот период 25-27 каде ќе треба да ги идентификуваме темите за наредниот период од 3 години. Беше јасно дека луѓето повторно им веруваат на состаноците на F2F, бидејќи овој пат беше целосно резервиран со 50 луѓе од 20 земји и уште 15 за да се придружат онлајн. На состанокот се приклучија вкупно речиси 26 земји. Добро е да се забележи дека овој тип на главно F2F состаноци даваат вистински енергетски поттик на мрежата.

Бевме пречекани од генералниот директор д-р Мајкл Мунтер, Министерството за животна средина, заштита на климата и енергетскиот сектор Баден-Виртемберг. По некои формалности и вовед во онлајн столот Денис Павловс, јас како претседавач на лице место и експертски тим лидер и нова заменичка Пола Веманпера, започнавме со брзо вмрежување. По овој енергичен настан сите бевме подготвени за остатокот од програмата.

Андрес Гранглер, Регионален совет во Тибинген, Оддел за животна средина, раководител на Одделението за индустрија и општини , ни одржа презентација за имплементацијата на IED во Баден Виртемберг. Препознатливо е дека многу практичари во Баден Виртемберг не го знаат толку многу текстот на IED. Државните закони и дозволи се тие што ги користат.

Претставникот на Дирекцијата за заштита на животната средина на Европската комисија, г-дин Камил Зифрид не информираше за најновите случувања во ревизијата на Директивата за индустриски емисии. Сега сите сме љубопитни за конечниот исход од преговорите на 28 октомври. Од Франција Jérôme BAI извести од состанокот поучен од инцидентите во Марсеј од 23-24 мај минатата година и се предложи за состанокот во 2025 година. Не треба да чекаме толку долго бидејќи во 2024 година ќе има посебно учење од инцидентите во Холандија. Ова ќе биде организирано во тесна координација со BARPI во Франција.

Пола Вемаанпера нè однесе низ долгата листа на теми. Со голема благодарност до поранешниот заменик Џејми Мекгичи од Шкотска кој многу работеше на ова. Сега имаме 14 предмети за избор. Во зависност од достапноста на лидерот на работната група и интересот од членовите на IMPEL, следните месеци ќе ги избереме кандидатите за конечните Услови на работа (ToR) и ќе започнеме да се подготвуваме. Некои кандидати се продолжение (циркуларна економија, заеднички инспекции, научени лекции од проектот за инциденти) а некои сосема нови (производство и складирање на водород, ветерници и соларни паркови, енергетска ефикасност и друго).

На крајот на состанокот беа презентациите на два готови производи: методот IRAM 2 за фокус и проценка на време за инспекции од Владимир Кајзер од Словенија и добри практики за нерутински инспекции од мене и сите членови на работната група. Следните чекори се добивање одобрение од ГА во Шпанија и нивно додавање во прирачникот за правење вистинска работа.

После тоа сите работни групи работеа на своите теми. Во вечерната програма малку подобро се запознавме и Штутгарт. На обиколката на градот дознавме дека името на Штутгарт потекнува од коњите. И сега коњските сили се главен двигател за економијата на градот од страна на производителите на луксузни автомобили Мерцедес и спортски автомобили од Порше. И, исто така, овој пат воведов изненадување за време на вечерата за подобрување на вмрежувањето.

Вториот ден работните групи имаа дополнително време да работат на нивните теми, проследено со презентација на нивните досегашни резултати и планови за последната година. Работната група 10 за живина и свињи претстави компаниски филм со навистина професионален изглед за работата на работната група. Наскоро, исто така, ќе се восхитуваме на веб-страницата на IMPEL.

Ве интересира какво би можело да биде тоа изненадување за време на вечерата? Дојдете на нашиот следен состанок со IED на 16 и 17 октомври. Локацијата во овој момент сè уште не е сигурна, но имаме две локации како нацрт-предлози. За оние кои присуствуваа: Ви благодариме за вашиот позитивен придонес и енергичното присуство. Се гледаме во 2024 година или порано во некоја од работните групи или заедничките инспекции!

Пола и Маринус

Повеќе информации за Експертскиот тим и проектот за имплементација на IED се достапни на веб-страниците на ИМПЕЛ.

Членовите можат да ги видат сите презентации на basecamp користејќи ја оваа врска .

Subscribe to our newsletter