IMPEL Logo

Takimi i ekipit të ekspertëve të industrisë dhe ajrit në Shtutgart 18-19 tetor 2023

20 Oct, 2023

Takimi i Ekipit të Ekspertëve të Industrisë dhe Ajrit 2023 u zhvillua më 18 dhe 19 tetor, në Shtutgart dhe në internet. Ai u organizua së bashku nga Departamenti Ndërkombëtar i Ministrisë për Umwelt, Klima und Energiewirtschaft Baden-Württemberg në Gjermani nën ombrellën e Rrjetit të Bashkimit Evropian për Zbatimin dhe Zbatimin e Ligjit Mjedisor (IMPEL). Shumë faleminderit ne mund të përdorim ndërtesën e tyre dhe ndihmësit nga Ministria dhe kolegu ynë gjerman Oliver Wolf. Nuk do ta kishim bërë një sukses të tillë pa ndihmën e tyre dhe pa ndihmën e kolegëve të sekretariatit IMPEL!

Fokusi i kësaj ngjarje ishte të jepte një përditësim mbi Projektet IMPEL që janë duke u ekzekutuar në 2022-2024 nën Ekipin e Ekspertëve të Industrisë dhe Ajrit, veçanërisht Projekti Mbështetës i Zbatimit të IED dhe një perspektivë për periudhën e ardhshme 25-27 ku do të duhet të identifikojmë subjektet për periudhën e ardhshme 3 vjeçare. Ishte e qartë se njerëzit u besojnë përsëri takimeve F2F, sepse këtë herë ajo ishte plotësisht e rezervuar me 50 persona nga 20 vende dhe 15 të tjerë për t'u bashkuar në internet. Në total pothuajse 26 vende iu bashkuan takimit. Është mirë të vërehet se këto lloj takimesh kryesisht F2F i japin një shtytje të vërtetë energjie rrjetit.

Ne u mirëpritëm nga Drejtori i Përgjithshëm Dr. Michael Münter, Ministria e Mjedisit, Mbrojtjes së Klimës dhe sektorit të Energjisë Baden-Württemberg. Pas disa formaliteteve dhe prezantimit me karrigen online Deniss Pavlovs, unë si kryetar në terren dhe drejtues i ekipit të ekspertëve dhe zëvendësja e re Paula Vehmanperaa, filluam rrjetëzimin e shpejtësisë. Pas këtij eventi energjik ishim të gjithë gati për pjesën tjetër të programit.

Andres Grangler, Këshilli Rajonal Tübingen, Departamenti i Mjedisit, Shef i Njësisë për Industrinë dhe Komunat , na dha një prezantim mbi zbatimin e IED në Baden Württemberg. Është e kuptueshme që shumë praktikues në Baden Württemberg nuk e njohin aq shumë tekstin IED. Ligjet dhe lejet e shtetit janë ato që përdorin.

Përfaqësuesi i DG ENV të Komisionit Evropian z. Camille Siefridt na informoi për zhvillimet më të fundit në rishikimin e Direktivës për Emetimet Industriale. Tani jemi të gjithë kurioz për rezultatin përfundimtar të negociatave më 28 tetor. Nga Franca Jérôme BAI raportoi nga takimi i të mësuarit nga incidentet në Marsejë më 23-24 maj të kaluar dhe dha një paralajmërim për takimin në vitin 2025. Nuk duhet të presim kaq gjatë sepse në vitin 2024 do të ketë një mësim të veçantë nga incidentet në Holanda. Kjo do të organizohet në bashkëpunim të ngushtë me BARPI në Francë.

Paula Vehmaanpera na kaloi në listën e gjatë të lëndëve. Me një falënderim të madh për ish-deputetin Jamie McGeachy nga Skocia, i cili bëri shumë punë për këtë. Tani kemi 14 lëndë për të zgjedhur. Në varësi të disponueshmërisë së drejtuesve të grupit të punës dhe interesit të anëtarëve të IMPEL-it, ne do të zgjedhim muajt e ardhshëm kandidatët përfundimtarë të Termave të Referencës (ToR) dhe do të fillojmë të përgatitemi. Disa kandidatë janë një vazhdimësi (ekonomi rrethore, inspektime të përbashkëta, mësime të nxjerra nga projekti i incidenteve) dhe disa krejtësisht të reja (prodhimi dhe ruajtja e hidrogjenit, mullinjtë e erës dhe parqet diellore, efikasiteti i energjisë dhe më shumë).

Përfundimi i takimit ishte prezantimi i dy produkteve të gatshme: metoda IRAM 2 për fokusin dhe vlerësimin e kohës për inspektime nga Vladimir Kaiser nga Sllovenia dhe praktikat e mira për inspektimet jo rutinë nga unë dhe të gjithë anëtarët e grupit punues. Hapat e ardhshëm janë marrja e miratimit nga GA në Spanjë dhe shtimi i tyre në manualin e të bërit gjënë e duhur.

Më pas të gjitha grupet e punës punuan në temat e tyre. Në programin e mbrëmjes u njohëm pak më mirë me njëri-tjetrin dhe Shtutgartin. Në xhiron e qytetit mësuam se emri i Shtutgartit erdhi nga kuajt. Dhe tani kuaj fuqi është një shtytës kryesor për ekonominë e qytetit nga prodhuesit e makinave luksoze Mercedes dhe makinave sportive nga Porche. Dhe gjithashtu këtë herë prezantova një surprizë gjatë darkës për të përmirësuar rrjetin.

Grupet punuese të ditës së dytë patën kohë shtesë për të punuar në temat e tyre, pasuar nga prezantimi i rezultateve të tyre të deritanishme dhe planet për vitin e fundit. Grupi i Punës 10 për Shpendët dhe Derrat prezantoi një film kompanie me pamje vërtet profesionale të punës së grupit të punës. Së shpejti edhe për tu admiruar në faqen e IMPEL.

A jeni kurioz se cila mund të jetë ajo surprizë gjatë darkës? Ejani në takimin tonë të ardhshëm të IED më 16 dhe 17 tetor. Vendndodhja në këtë pikë ende nuk është e sigurt, por ne kemi dy lokacione si draft propozime. Për të pranishmit: faleminderit për kontributin tuaj pozitiv dhe praninë energjike. Shihemi në 2024 ose më herët në një nga grupet e punës ose inspektimet e përbashkëta!

Paula dhe Marinus

Më shumë informacion rreth Ekipit të Ekspertëve dhe projektit të zbatimit të IED janë në dispozicion në faqet e internetit të IMPEL.

Anëtarët mund të shohin të gjitha prezantimet në basecamp duke përdorur këtë lidhje .

Subscribe to our newsletter