IMPEL Logo

Проект IMPEL NPRI со Северна Македонија и Србија

26 May, 2023

Националната иницијатива за рецензија на IMPEL (NPRI) ја поставува основата за развој на активности за автономна рецензија во националните мрежи на органи и агенции за животна средина. Пристапот NPRI може да се користи како флексибилна алатка за подобрување на сопствените перформанси преку дијалог, заедничко соочување и размена на добри практики помеѓу врсниците кои припаѓаат на истата мрежа или на група засегнати страни кои се занимаваат со исти прашања. Тоа е моќна алатка која го поддржува спроведувањето на иницијативата на ЕУ ECA, главно преку нејзиниот потенцијал за спроведување на добри и најдобри практики и хомогенизација.

 

Заедницата на земји кои учествуваат во Националната иницијатива за рецензија (NPRI) на IMPEL брзо се зголемува. Во моментов, Португалија, Романија, Северна Македонија, Србија, Албанија, Словачка, Холандија и Италија активно учествуваат во иницијативата со конкретно спроведување на NPRI. Неколку други земји учествуваат на состаноци на проектни групи преку Интернет или заедно со состаноците на NPRI во различни земји и размислуваат за спроведување на NPRI во нивните земји. Ентузијазмот е висок и се препознава важноста на иницијативата за земјите и нивните организации. По пандемијата Ковид-19, од јули 2022 година се одржаа неколку состаноци во земјите за да се разговара за дизајнот на НПРИ или да се разгледа напредокот на тековниот НПРИ.

Од 8 до 11 мај во Скопје се одржа заеднички состанок на високи претставници на инспекторатите од Северна Македонија и Србија. Двете земји одлучија да спроведат заеднички NPRI, главно мотивирани од фактот дека двете земји се кандидати за ЕУ и се подготвуваат да ги исполнат барањата на ЕУ. Како резултат на заедничкиот состанок, инспекторатите на Северна Македонија и Србија одлучија да го фокусираат НПРИ на развивање пристап за давање приоритет на клучните национални и меѓународни закони и регулативи за животната средина, кои ќе го поддржат распоредувањето и користењето на нивните ресурси и капацитети за спроведување на законот. на најефикасен и најефикасен начин.

Subscribe to our newsletter