IMPEL Logo

25-то Генерално собрание на ИМПЕЛ

20 Jun, 2023

25-то Генерално собрание на ИМПЕЛ (ГА) се одржа во Стокхолм од 8 до 9 јуни. Мрежата пречека 10 нови национални координатори кои се централни точки за Мрежата во секоја земја, како и двајца членови на секретаријатот, за кои ова беше нивниот прв ГС.

Пол Спејт од Генералниот директорат за животна средина даде преглед на клучните политички случувања на европско ниво и ГА беше ажурирана за активностите на Одборот, што вклучуваше неодамнешни стимулативни посети на Албанија, Косово и Северна Македонија.

Мрежата со големо задоволство одобри нов член на ИМПЕЛ, од италијанската комисија за диви депонии. Ова го зема членството на 58 организации од 37 земји. Тие се вториот нов член годинава откако претходно годинава во писмена постапка беше договорен Државниот инспекторат за животна средина од Украина.

ГА беше ажуриран за активностите на петте експертски тимови и беа одобрени 10 завршени проекти. Беа одобрени и 6 нови проекти, кои треба да бидат завршени во програмата за работа 2023-2024 година. Наскоро на веб-страницата ќе бидат објавени дополнителни информации за овие проекти. Исто така, имаше дискусија за активностите на Програмата за знаење и информации (КИП) и како тоа ќе ги поддржи проектните тимови во развојот на нивните резултати и резултати, работа на посветени проектни страници на веб-страницата и помагање во развојот на програми за обука.

Беа дадени ажурирања за трите надворешни проекти во кои моментално е вклучена IMPEL, SWEAP , SRSS Malta и PROWhiBIT.

Следниот ГА ќе биде онлајн настан под шпанското претседателство со ЕУ на 28-30 ноември.

Subscribe to our newsletter