IMPEL Logo

Како можеме да намалиме 90% од нашиот излез на CO2 / Нова политика за патување на IMPEL

31 Jul, 2023

Приказна за патување

Во 21:10 часот мојот воз тргнува од Централната станица во Стокхолм и се упатува кон дома по успешното Генерално собрание во Стокхолм. И ова е само првото од 8-те што ќе ги преземам следните неколку дена. Дозволете ми да се претставам, јас се викам Маринус Џордан, а јас сум новиот експертски тим лидер на Industry and Air и живеам и работам во Ротердам во Холандија.

Катапултирам низ идиличните зелени шуми во централна и јужна Шведска со речиси 200 км/ч на мојот пат низ југот на земјата. Многу дрвја, езера и одвреме-навреме типично обоена црвена куќа или фарма комплетна со шведско знаме .Пигментот, отпад од рудник за бакар, се користел уште во 9 век. Испадна дека е многу добар конзерванс за дрво. Некогаш луксузен производ, но сега кога и помалку богатите можат да да си го дозволат тоа, богатите ги бојадисуваат своите куќи во различна боја.

Влегувам во дискусија со мојот сосед, млада дама од јужниот дел на Шведска, која е среќна што конечно нашла прифатлива стан во Стокхолм. Секогаш е убаво да се водат спонтани разговори на пат.

По Копенхаген, минува поретко, а исто така морам почесто да менувам воз. Поради моите нови придружници на патувањето, двајца соло патници со воз на моето седиште од четири лица, дискусијата е за едрење, мое одлично хоби. Госпоѓата патник и нејзиното сегашно момче пловеа од Кил преку Балтичкото Море до Данска со мини-чамец долг 5 метри. Пријателот звучи малку пресамоуверено. Тој сега оди сам во Стокхолм. Случајно, и двајцата моите соло другари доаѓаат од Берлин. Таа вели дека ќе го земе автомобилот со приколката во Кил и ќе ја вози комбинацијата до Берлин вечерва. други работи. Тој внимателно се нуди да се вози заедно бидејќи возењето ноќе со замор не е големо искуство за него.

И така, продолжува со лежерни подолги или пократки разговори. Се на се, пристигнувам уморен и доцна по 14 часа возови на мојата средна дестинација Хамбург. Со доза на среќа затоа што направив трансфер кој беше закажан за само 1 минута поради доцнење! Последен пат кога отидов со воз до Марсеј во ТГВ, тоа помина многу побрзо.

Нова патничка политика на ИМПЕЛ

Зошто те носам со мене на ова патување и ти го кажувам сето ова? Како што знаете, IMPEL има политика дека силно ви се препорачува да го користите возот доколку вашата дестинација може да се стигне во рок од 7 часа од патувањето со воз. Работиме на заштита на животната средина и намалувањето на нашите сопствени емисии на CO2 каде што е можно треба да биде норма. А истражувањата покажаа дека емисијата од патувањето со воз е до 90% помала емисија на CO2. Тоа, рече, да се гледаме физички е исто така неопходно за нашата мрежа навистина да работи. Како член на Одборот, мислам дека треба да го практикувам тоа што го бараме од вас. Затоа, ако е разумно можно, почесто патувам со воз.

Добриот, лошиот, грдиот

Моите искуства до сега: резервацијата е понесмасна. „Го губите“ времето на патување, но поради долготрајното патување, можете да ги искористите за да се подготвите за вашиот состанок, да гледате филм, да читате книга или да напишете статија за патувањето со воз како што правам сега. Патувањето со воз е поскапо, но IMPEL ни дава повисок буџетски лимит за покривање на зголемените трошоци. Според моето искуство, колку помалку врски, толку подобро. До околу 9-10 часа е во ред, после се чувствува заморот. Со летање тоа е и мое искуство после секој лет, исто така краток.

Но, аранжманите се менуваат. Сè повеќе врски се со воз за спиење. Во секој случај, мора да спиете, па користејќи го ова, можете да го продолжите ова прифатливо време на патување до 18 часа.

Поглед и совети на оваа тема од некој друг

Зборував со Сајмон Бингам, сегашниот национален координатор на ОК кој живее и работи во Шкотска за неговите искуства, бидејќи тој сè повеќе го користи возот и другите форми на патување за да ги намали летовите и летањето. Споделив некои од неговите искуства и учење подолу:

Сакам да патувам, да запознавам пријатели, нови луѓе и да гледам нови места и се надевам дека правам разлика во работата што ја работам. Мислам дека патувањето ми е во крвта, сепак, сè повеќе ги гледам влијанијата на моите постапки и лични и во мојата работа. Во мојата улога како менаџер за меѓународен развој за СЕПА, секогаш ќе треба да патувам и понекогаш да летам. Најдов начини да го намалам моето влијание, но секогаш има последици и компромиси.

„Чувствувам дека физичкото присуство е важно за воспоставување и одржување на добри мрежи и е речиси од суштинско значење за некои проекти за градење капацитети, меѓутоа, нивото на кое го правите ова може да биде прецизно подесено. Има некои проекти или состаноци каде физичкото присуство е помалку важно и без разлика дали има виртуелна врска, јас сум многу попребирлив за тоа на кои состаноци ќе патувам или дури ќе присуствувам. „Има ли добра причина да бидам во собата? е мојата почетна точка дури и пред да ги разгледам опциите за патување со помала количина на јаглерод.

Живеењето на маргините на Европа (7 часа патување со воз до главните летни центри на Лондон и Северното Море што не делат од континентална Европа) го отежнуваат патувањето. Има намален број на директни летови, или не се во деновите кога сакате да патувате и железничката врска до Европа започнува 7+ часа патување со воз од дома.

Мојата норма веќе неколку години кога патувам во Западна Европа е да патувам со воз (минимум 10 часа), но имам повратен воз до Берлин (20 часа + во секој правец, вклучително и застанување во Лондон). Исто така, во повеќе наврати ги користев фериботите за ноќевање преку Северното Море. Јасно е дека има последици врз домот и приватниот живот, и јас сум среќен што моето семејство ги разбира и поддржува моите постапки, но јасно е дека ова нема да функционира за секого. Влијанието врз работата е помало отколку што би помислиле бидејќи лесно можете да работите во воз.

Општо земено, сега сметам дека патувањето со воз е помалку мачно отколку со летање и во последниве години има помалку откажувања и одложувања отколку со летови. Научив дека идеалното одржување на состаноци од вторник до ручек до четврток го олеснува патувањето со воз и го намалува влијанието на викендите. Одржувањето состаноци во централна/западна Европа, исто така, го зголемува бројот на луѓе кои можат да патуваат со воз или со директен лет.

Најголемото влијание од CO2 е во фазата на полетување. Затоа, преземањето повеќе летови е нешто што го избегнувам ако е можно и како и да е сè повеќе ме нервира дружењето по бучни, преполни, скапи аеродроми! Барам алтернативи за намалување на летовите кога треба да летам, но не можам да го сторам тоа директно. Во декември 2022 година имав работилници за градење капацитети во Малта една недела и Генерално собрание следната недела во Прага. Немаше директни летови и за да се стигне до секое место и дома би биле преземени 4 лета (вкупно 8 за присуство на двата состаноци) и најмалку еден ден од викендот. Наместо тоа, го добив возот за Лондон, летав за Малта (работилници), летав за Виена во саботата, а потоа воз за Прага (GA). Потоа полетав за Лондон и го однесов возот дома. Ова ги намали моите летови од 8 на 3, беше поевтино, се намали целокупното време на патување, имаше значително помала јаглеродна трага и ми даде недела да ја истражам Прага! "

Како и секогаш, има повеќе решенија за овој проблем со намалување на CO2. Во секретаријатот тие испитуваат дали можеме да ги следиме емисиите на CO2 поврзани со патувањето и да видиме како можеме да ги намалиме вкупно.

Ќе продолжам да се обидувам да одам со воз или во комбинација. Значи, ако добијам нови сознанија, ќе ве известувам!

Кликнете овде за да ги прочитате советите за планирање на вашето патување со воз:

https://3.basecamp.com/4481666/buckets/17164415/messages/6399370128

Subscribe to our newsletter