IMPEL Logo

Si mund të zvogëlojmë 90% të prodhimit tonë të CO2 / Politika e re e udhëtimit IMPEL

31 Jul, 2023

Një histori udhëtimi

Është ora 21:10 kur treni im niset nga Stacioni Qendror i Stokholmit për në shtëpi pas një Asambleje të Përgjithshme të suksesshme në Stokholm. Dhe kjo është vetëm e para nga 8 që do të marr gjatë ditëve të ardhshme. Më lejoni të prezantohem, emri im është Marinus Jordaan dhe jam udhëheqësi i ri i ekipit të ekspertëve të Industry and Air dhe jetoj dhe punoj në Roterdam në Holandë.

Jam katapultuar nëpër pyjet e gjelbërta idilike të Suedisë qendrore dhe jugore me pothuajse 200 km/h në rrugën time përtej jugut të vendit. Shumë pemë, liqene dhe herë pas here një shtëpi ose fermë tipike me ngjyrë të kuqe të plotë me flamurin suedez Pigmenti, një mbetje nga një minierë bakri, u përdor që në shekullin e 9-të. Doli të ishte një ruajtës shumë i mirë i drurit. Dikur një produkt luksi, por tani që më pak të pasurit mund të përballojnë atë, të pasurit po lyejnë shtëpitë e tyre me ngjyra të ndryshme.

Unë hyj në një diskutim me fqinjin tim, një zonjë nga pjesa jugore e Suedisë, e cila është e lumtur që më në fund ka gjetur një apartament të përballueshëm në Stokholm. Gjithmonë është mirë të bësh biseda spontane në rrugë.

Pas Kopenhagës, shkon më pak shpejt, dhe gjithashtu më duhet të ndërroj trenat më shpesh. Për shkak të shoqëruesve të mi të rinj të udhëtimit, dy udhëtarë të vetëm me tren në vendin tim me katër persona, diskutimi ka të bëjë me lundrimin, një hobi im i madh. Udhëtarja e zonja dhe i dashuri i saj jo tani i pranishëm lundruan nga Kieli përtej Detit Baltik për në Danimarkë me një mini-varkë 5 metra. Miku tingëllon paksa i sigurt. Ai tani po shkon vetë për në Stokholm. Rastësisht, të dy Shokët e mi të vetëm të udhëtimit vijnë nga Berlini. Ajo thotë se do të marrë makinën me rimorkio në Kiel dhe do ta çojë kombinimin për në Berlin sonte. Udhëtari mashkull po bën një kurs në lundrim me varkë kabine dhe rezulton të jetë një shofer autobusi, mes gjëra të tjera. Ai ofron me kujdes të kalojë së bashku sepse ngasja natën me lodhje nuk është një përvojë e mirë për të.

Dhe kështu, vazhdon me biseda të rastësishme më të gjata ose më të shkurtra. Në përgjithësi, mbërrij i lodhur dhe vonë pas 14 orësh trena në destinacionin tim të ndërmjetëm në Hamburg. Me një dozë fat të mirë sepse bëra një transferim që ishte planifikuar për vetëm 1 minutë për shkak të vonesës! Herën e fundit që shkova me tren për në Marsejë me TGV, kjo shkoi shumë më shpejt.

Politika e re e udhëtimit IMPEL

Pse të marr me vete në këtë udhëtim dhe t'ju tregoj të gjitha këto? Siç e dini, IMPEL ka politikën që ju rekomandohet fuqimisht të përdorni trenin nëse destinacioni juaj mund të arrihet brenda 7 orëve nga udhëtimi me tren. Ne punojmë për të mbrojtur mjedisin dhe reduktimi i emetimeve tona të CO2 ku është e mundur duhet të jetë normë. Dhe hulumtimi ka treguar se emetimet nga udhëtimi me tren janë deri në 90% më pak emetime të CO2. Thënë kështu, të shohim njëri-tjetrin fizikisht është gjithashtu e nevojshme për ta bërë rrjetin tonë të funksionojë vërtet. Si anëtar i Bordit, mendoj se duhet të praktikoj atë që kërkojmë nga ju. Prandaj, nëse është e mundur, udhëtoj më shpesh me tren.

E mira, e keqja, e shëmtuara

Përvojat e mia deri tani: rezervimi është më i ngathët. Ju "humbni" kohën e udhëtimit, por për shkak të zgjatjeve të gjata, mund t'i përdorni ato për t'u përgatitur për takimin tuaj, për të parë një film, për të lexuar një libër ose për të shkruar një artikull rreth udhëtimit me tren, siç bëj unë tani. Udhëtimi me tren është më i shtrenjtë, por IMPEL na jep një kufi më të lartë buxhetor për të mbuluar koston e rritur. Në përvojën time sa më pak lidhje aq më mirë. Deri rreth 9-10 orë është në rregull, pas kësaj ndjen lodhjen. Me fluturimin, kjo është edhe përvoja ime pas çdo fluturimi, edhe atë të shkurtër.

Por marrëveshjet po ndryshojnë. Gjithnjë e më shumë lidhje janë me një tren fjetjeje. Ju duhet të flini gjithsesi, kështu që duke përdorur këtë, mund ta zgjasni këtë kohë të pranueshme të udhëtimit në kohë në 18 orë.

Një pamje dhe këshilla për këtë temë nga dikush tjetër

Kam folur me Simon Bingham, Koordinatorin aktual Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, i cili jeton dhe punon në Skoci për përvojat e tij, pasi ai ka përdorur gjithnjë e më shumë trenin dhe forma të tjera udhëtimi për të reduktuar fluturimet dhe fluturimet. Unë kam ndarë disa nga përvojat dhe mësimet e tij më poshtë:

Më pëlqen të udhëtoj, të takoj miq, njerëz të rinj dhe të shoh vende të reja dhe shpresoj të bëj një ndryshim në punën që bëj. Mendoj se udhëtimi është në gjakun tim, megjithatë, unë shoh gjithnjë e më shumë ndikimet e veprimeve të mia si personale ashtu edhe në punën time. Në rolin tim si Menaxher i Zhvillimit Ndërkombëtar për SEPA-n, gjithmonë do të më duhet të udhëtoj dhe ndonjëherë të fluturoj. Kam gjetur mënyra për të reduktuar ndikimin tim, por gjithmonë ka pasoja dhe kompromise.

"Mendoj se prania fizike është e rëndësishme për të krijuar dhe mbajtur rrjete të mira dhe është pothuajse thelbësore për disa projekte të ndërtimit të kapaciteteve, megjithatë, niveli në të cilin e bëni këtë mund të rregullohet mirë. Janë disa projekte ose takime ku prania fizike është më pak e rëndësishme dhe pavarësisht nëse ka një lidhje virtuale, unë jam shumë më i zgjedhur në çfarë takimesh do të udhëtoj apo do të marr pjesë. "A ka ndonjë arsye të mirë për të qenë në dhomë?" është pika ime e fillimit edhe para se të shikoj opsionet e udhëtimit me karbon më të ulët.

Të jetosh në skajet e Evropës (7 orë udhëtim me tren drejt qendrave kryesore të fluturimit të Londrës dhe Detit të Veriut që na ndajnë nga Evropa kontinentale) e bëjnë udhëtimin më të vështirë. Ka një numër të reduktuar fluturimesh direkte, ose nuk janë në ditët kur ju dëshironi të udhëtoni dhe lidhja me tren në Evropë fillon 7+ orë udhëtim me tren nga shtëpia.

Norma ime për disa vite kur udhëtoj për në Evropën Perëndimore është të udhëtosh me tren (minimumi 10 orë), por kam bërë një udhëtim me tren vajtje-ardhje deri në Berlin (20 orë + çdo drejtim duke përfshirë ndalesën në Londër). Unë kam përdorur edhe tragetet gjatë natës nëpër Detin e Veriut në shumë raste. Është e qartë se ka një pasojë në shtëpinë dhe jetën private, dhe unë jam me fat që familja ime i kupton dhe i mbështet veprimet e mia, por është e qartë se kjo nuk do të funksionojë për të gjithë. Ndikimi në punë është më i vogël nga sa do të mendonit pasi mund të punoni lehtësisht në tren.

Në përgjithësi, më duket se udhëtimi me tren tani është më pak i vështirë sesa fluturimi dhe vitet e fundit ka pasur më pak anulime dhe vonesa sesa me fluturime. Kam mësuar se takimet ideale nga e marta deri në drekë të së enjtes lehtëson udhëtimin me tren dhe redukton ndikimin në fundjavë. Mbajtja e takimeve në Evropën Qendrore/Perëndimore rrit gjithashtu numrin e njerëzve që mund të udhëtojnë me tren ose me fluturim direkt.

Ndikimi më i madh nga CO2 është gjatë fazës së ngritjes. Për këtë arsye, marrja e fluturimeve të shumta është diçka që e shmang nëse është e mundur dhe gjithsesi po mërzitem gjithnjë e më shumë duke u rrotulluar në aeroporte të zhurmshme, të mbushura me njerëz dhe të shtrenjtë! Kërkoj alternativa për të reduktuar fluturimet kur kam nevojë të fluturoj, por nuk mund ta bëj këtë drejtpërdrejt. Në dhjetor 2022 pata seminare për ngritjen e kapaciteteve në Maltë në një javë dhe Asamblenë e Përgjithshme javën pasuese në Pragë. Nuk kishte fluturime të drejtpërdrejta dhe për të arritur në çdo vend dhe shtëpi do të kishte marrë 4 fluturime (gjithsej 8 për të marrë pjesë në dy takime) dhe do të duheshin të paktën një ditë të fundjavës. Në vend të kësaj, mora trenin për në Londër, fluturova për në Maltë (punishte), fluturova për në Vjenë të shtunën dhe më pas tren për në Pragë (GA). Më pas fluturova për në Londër dhe mora trenin për në shtëpi. Kjo reduktoi fluturimet e mia nga 8 në 3, ishte më e lirë, zvogëloi kohën e përgjithshme të udhëtimit, kishte një gjurmë dukshëm më të ulët të karbonit dhe më dha një të dielë për të eksploruar Pragën! "

Si gjithmonë, ka më shumë zgjidhje për këtë problem të reduktimit të CO2. Në sekretariat ata po shqyrtojnë nëse mund të monitorojmë emetimet tona të CO2 që lidhen me udhëtimet dhe të shohim se si mund të reduktojmë në total.

Do të vazhdoj të përpiqem të shkoj me tren ose në kombinim. Pra, nëse fitoj njohuri të reja, do t'ju mbaj të informuar!

Klikoni këtu për të lexuar këshillat për planifikimin e udhëtimit tuaj me tren:

https://3.basecamp.com/4481666/buckets/17164415/messages/6399370128

Subscribe to our newsletter